Stoltenbergs møte med Obama: Snowden, tortur og Guantánamo

Dette er hva Amnesty ber Jens Stoltenberg om å diskutere med Barack Obama når de møtes i Stockholm på onsdag.
Publisert: 2. sep 2013, kl. 13:27 | Sist oppdatert: 2. sep 2013, kl. 14:14
- På grunn av sin spesielle maktposisjon spiller USA en helt sentral rolle i å definere standarden for respekt for menneskerettigheter og andre folkerettsprinsipper, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge.
Han mener at som USAs nære alliert er det spesielt viktig at Norge bruker enhver anledning til å ta opp disse problemene. De nordiske statsministrene er inviterte til å møte den amerikanske presidenten under statsbesøket i Sverige onsdag. Amnesty ber Stoltenberg om å ta opp forfølgelse av varslere, straffefrihet etter tortur og ulovlige fengslinger av terrormistenkte.
Mens president Obama på mange områder har ført USA tilbake til en mer positiv og konstruktiv holdning til FN og internasjonal rett, medfører amerikansk praksis i sammenheng med anti-terror og andre sikkerhetstiltak fortsatt en rekke menneskerettighetsbrudd.
Fortsatt 160 på Guantánamo
Nesten 12 år etter at de første fangene ble overført til fangeleiren på Guantánamo er det fortsatt over 160 personer fengslet der. Ikke en éneste av dem er blitt tiltalt eller dømt i en regulær straffesak. Tvertimot fortsetter president Obama å benytte militærtribunalene, som forgjenger Bush innførte, uten å stille fangene for en uavhengig domstol, slik de har krav på.
- Vi ber Jens Stoltenberg være tydelig på at Norge ser med stor bekymring på de vedvarende bruddene på internasjonal rett de anholdte på Guantánamo er utsatt for og kreve at president Obama, i tråd med USAs forpliktelser under internasjonal rett, sørger for at alle som er anholdt på Guantánamo enten blir tiltalt og stilt for retten i en offentlig, regulær og sivil straffesak, eller løslatt umiddelbart.
Torturistene går fortsatt fri
Kort etter at han begynte sin første presidentperiode, utstedte president Obama en ordre som forbød all bruk av tortur eller annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling i sammenheng med anti-terrortiltak. Med dette markerte han et tydelig skifte fra politikken til sin forgjenger, som gjentatte ganger hadde forsvart og legitimert bruken av tortur og annen mishandling.

- Obama har gjort altfor lite for å granske og straffeforfølge torturhandlinger som ble utført av amerikanske tjenestemenn før han overtok presidentembedet. Det betyr at han indirekte legitimerer tortur, noe som sender et ekstremt farlig signal til både etterretningstjenester og soldater, sier John Peder Egenæs.
Amnesty mener at bare gjennom et grundig rettsoppgjør med de alvorlige forbrytelsene som ble begått i sammenheng med president Bushs såkalte krig mot terror, kan den amerikanske regjeringen gjenopprette og sikre respekten for det absolutte forbudet mot tortur som er nedfelt i både internasjonal og amerikansk rett.
Videre ber Amnesty at Stoltenberg etterlyser gransking og straffeforfølgelse av tortur og andre alvorlige menneskerettighetsbrudd som har blitt begått av amerikanske tjenestemenn, inkludert politiske og militære ledere, i sammenheng med anti-terrortiltak.
Snowden og overvåking av nordmenn
Sett i lyset av denne manglende straffeforfølgelsen av alvorlige menneskerettighetsbrudd, mener Egenæs det virker nærmest bisart at amerikanske myndigheter bruker så mye energi på å forfølge varsleren Edward Snowden, som jo avslørte etterretningstiltak som var klart i strid med menneskerettighetene.
- Forfølgelsen av Snowden, inkludert tiltak for å hindre ham i å benytte seg av menneskeretten til å søke asyl, er et alarmerende tegn på at president Obama fortsetter en politikk der menneskerettigheter blir ignorert hvis de kommer i veien for det myndighetene anser som nyttige sikkerhetstiltak.
Amnesty ber Stoltenberg kreve at amerikanske myndigheter slutter å forfølge Edward Snowden og heller griper inn mot det som tilsynelatende er alvorlige brudd på utallige menneskers rett til privatliv og andre menneskerettigheter i sammenheng med amerikanske etterretningstjenesters overvåkningsvirksomhet.
- Norge bør kreve at amerikanske etterretningstjenestenen ikke overvåker norske borgere som ikke mistenkes for å ha begått noen lovbrudd, og at norske myndigheter til enhver tid skal være informert om hvilke norske borgere som overvåkes av amerikansk etterretning.


Menneskerettighetsutfordringer å ta opp i møte med Barack Obama
Last ned og les Amnestys brev til Stoltenberg.