Bilde
AKSJON

Iran: Kvinne i umiddelbar fare for henrettelse

Aksjonen er avsluttet

7 356 signerte denne aksjonen

Del    
Aksjonen er avsluttet. Reyhaneh Jabbari ble henrettet ved henging 24. oktober 2014.  
Publisert: 14. Apr 2014, kl. 11:05 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
DETTE ER SAKEN

I 2007 ble Reyhaneh Jabbari arrestert for et mord hun hevder ble begått i selvforsvar. Hun var bare 18 år gammel. Nå står Reyhaneh i umiddelbar fare for henrettelse. Signér aksjonen!

Reyhaneh Jabbari (26) har sittet 7 år i fengsel i Iran. Nå har Amnesty fått urovekkende meldinger om at henrettelsen hennes er nært forestående.
Selvforsvar
Rayhaneh ble i 2007 arrestert for drapet på Morteza Abdolali Sarbandi, som tidligere hadde vært ansatt i irans etterettningstjeneste. Kort tid etter at arrestasjonen fant sted innrømmet Reyhaneh at hun hadde drept Sarbandi, men at dette skjedde i selvforsvar.
Hverken under arrestasjonen, eller avhørene som fulgte, fikk Reyhaneh hjelp av advokat.
I over to måneder ble hun holdt i isolasjon i Evin-fengselet.
Dømt til døden
Etter to år, i 2009, ble Reyhaneh dømt til døden etter den iranske loven om qesas. Dommen ble anket men opprettholdt av Høyesterett samme år.
Qesas er et prinsipp under det islamske sharia-lovverket, som tillater de pårørende etter et drap og be om at gjerningsmannen henrettes som hevn for deres eget tap.
I mars 2014 ble familien til Reyhaneh fortalt at saken hennes hadde blitt behandlet i den offentlige instansen for implementering av straffer. Dette betyr at dødsdommen kan fullbyrdes når som helst.
Dommer under qesas er ikke åpne for søknader om benådning fra Irans høyeste leder, Ayatollah Khamenei. Dette bryter med internasjonal lov.
Amnesty tror at ofrets tilknytning til etteretningstjenesten kan ha påvirket domstolens uavhengighet i denne saken.
48 timers varsel
Saken til Reyhaneh har fått stor oppmerksomhet i Iran, og flere profilerte personer har talt i mot den forestående henrettelsen.
Det er ikke kjent for Amnesty International når henrettelsen skal finne sted, men iransk lov stipulerer at tiltaltes advokat må få beskje dminst 48 timer før henrettelsen gjennomføres.
Økning i antall henrettelser
Ifølge Amnestys nye dødsstraffrapport var det en dramatisk økning i antall henrettelser i Iran i 2013.
Myndighetene i Iran rapporterte om 369 gjennomførte henrettelser, men pålitelige kilder melder om over 300 henrettelser i tillegg. Med andre ord ble det i 2013 gjennomført over 700 henrettelser i Iran.
Amnesty International er i mot dødsstraff i et hvert tilfelle, under en hver omstendighet, uavhengig av skyldspørsmål.
Amnesty krever at:
  • iranske myndigheter umiddelbart stanser den planlagte henrettelsen av Reyhaneh Jabbari
  • alle dødsdømte skal få mulighet til å søke om benådning etter artikkel 6(4) i den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter
Dette kan du gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Hjelp oss å spre saken - Del aksjonen på Facebook og på Twitter!
  • Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobben eller på skolen!
Signaturene sendes til Ayatollah Khamenei, med kopi til den iranske ambassaden i Norge.


OPPDATERINGER:
17.10.14

Reyhaneh Jabbari har ikke blitt henrettet. Iranske myndigheter prøver å få benådet henne og er i samtaler med familien til mannen hun er tiltalt for å drepe. Foreløpig har familien mulighet til å be om at dommen blir gjennomført når som helst.

29.09.14

Iranske myndigheter har i dag bekreftet at en kvinne dømt for å ha drept en mann vil bli hengt i løpet av kort tid i et fengsel vest for Teheran, sier Amnesty International. Amnesty International Norge følger saken fortløpende! Dødsstraff er det mest dyptgripende brudd på menneskerettighetene, og denne avskyelige gjennomføringen må ikke få lov til å skje - spesielt når det er alvorlig tvil om omstendighetene rundt drapet!
Les mer her:
http://amnesty.org/en/news/Iran-must-halt-imminent-execution-of-26-year-old-woman-2014-09-29

22.04.2014
Moren til Reyhaneh takker Amnesty Norge for innsatsen vi har gjort for datteren hennes.

15.04.2014
FNs spesialrapportør på menneskerettighetssituasjonen i Iran, Ahmed Shaheed, har bedt iranske myndigheter om å stanse den planlagte henrettelsen av Reyhaneh Jabbari og gjenåpne saken hennes.


BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Skriv ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skole!

DØDSSTRAFF 2013
Les rapporten og se interaktivt kart over bruk og utbredelse av dødsstraffi verden.

Amnestys posisjon mot dødsstraff

Amnesty International er motstander av dødsstraffen i alle tilfeller uten noen unntagelse. Dødsstraff er det mest dyptgripende brudd på menneskerettighetene som tenkes kan. En henrettelse er et kaldblodig og overlagt drap utført av en stat. Retten til liv er nedfelt i FNs Verdenserklæring for menneskerettigheter, og dødsstraff er et brudd på denne retten. Dødsstraff er en umenneskelig straff, den er grusom og fornedrende.

Press nytter!

Amnesty har lenge jobbet med saken til Sakineh Ashtiani, som var dømt til døden i Iran. I april 2014 kom nyheten om at straffen er omgjort til fengsel. Flere titalls tusen norske aktivister engasjerte seg og sendte underskrifter. Det nytter!

Leader of the Islamic Republic

Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei

The Office of the Supreme Leader

Islamic Republic Street – End of Shahid

KeshvarDoust Street,

Tehran,

Islamic Republic of IranTwitter: @khamenei_ir

Email: [email protected]
Your Excellency,
I write to you to draw your attention towards the case of Reyhaneh Jabbari. She was sentenced to death in Teheran 2009. I strongly urge you not to execute Reyhaneh Jabbari.
Reyhaneh Jabbari confessed to the murder immediately after her arrest, though she did not have a lawyer present at the time she made her confession. She stated that the murder took place in self-defence.
Amnesty International opposes the death penalty in all cases without exception, regardless of the nature or circumstances of the crime; guilt, innocence or other characteristics of the individual; or the method used by the state to carry out the execution, because the death penalty violates the right to life as proclaimed in the Universal Declaration of Human Rights and is the ultimate cruel, inhuman and degrading punishment.

I also remind you that under Article 6(4) of the International Covenant on Civil and Political Rights, to which Iran is state party, anyone sentenced to death shall have the right to seek pardon or commutation of the sentence.

Yours sincerely,