Bilde
AKSJON: Iran

Demonstranter drept i Iran

Aksjonen er avsluttet

Tusen takk til alle som har signert! Signaturene er sendt til iranske myndigheter og bidrar til å legge press på dem til å respektere menneskerettighetene i denne saken.

Signer flere aksjoner her

Del    
Iranske myndigheter prøver å dekke over drap på demonstranter – flere av de drepte var barn. De ansvarlige må stilles til ansvar!
Publisert: 16. des 2019, kl. 14:29 | Sist oppdatert: 23. okt 2020, kl. 11:02

Minst 304 personer er drept - derav minst 23 barn under 17 år - og tusenvis er skadet etter at iranske sikkerhetsstyrker skjøt mot demonstranter i november.

Myndighetene forsøker å hindre sannheten i å komme frem. Tusenvis har blitt fengslet - både barn og voksne. Mange er stuet sammen i fengsler beryktet for tortur.

Iranske myndigheter må umiddelbart løslate alle som er vilkårlig fengslet og sørge for at de ansvarlige for drapene blir stilt til ansvar!

Drept under protestene

Pouya Bakhtiari (27) var en av de som ble skutt og drept under protestene i Iran. Faren hans la ut disse videoene fra sønnens mobil for å kreve rettferdighet:

Statlige medier krever dødsstraff

Demonstranter, studenter, journalister og menneskerettighetsaktivister er blant de fengslede. Det offisielle tallet fra iranske myndigheter er 7000 arresterte.

Myndighetene hevder at de arresterte er «skurker» og «oppviglere» som står i ledtog med utenlandske makter – og statsdrevne medier har tatt til orde for dødsstraff for «lederne».

Hvorfor skjer dette?

14. november fikk Irans befolkning vite at bensinprisene hadde steget med femti prosent fra en dag til en annen. Dette utløste store demonstrasjoner. Myndighetene svarte med å gå til angrep på demonstrantene med vold og skarpladde våpen.

Videoopptak Amnesty har fått verifisert, viser hvordan iranske sikkerhetsstyrker skyter med skarpt mot ubevæpnede demonstranter som forsøker å flykte unna politiet. Amnesty har bekreftet at minst 304 personer er drept. Trolig er tallene høyere.

Vitner forteller også om hvordan sikkerhetsstyrkene raider sykehus og medisinske sentre over hele landet, og arresterer og fengsler sårede mens de fortsatt er under behandling.

Samtidig med angrepene ble internett stengt over hele landet, noe som gjorde det vanskelig for demonstranter, journalister og andre å varsle om de dødelige angrepene.

Nye angrep i januar

11. og 12. januar 2020 brukte iranske sikkerhetsstyrker nok en gang vold mot fredelige demonstranter. Tusenvis strømmet ut i gatene i protest etter at myndighetene innrømmet å ha skutt ned et passasjerfly 8. januar. Alle 176 om bord mistet livet.

Minst 23 barn drept

Amnestys etterforskning har avdekket at minst 23 barn ble drept av iranske sikkerhetsstyrker under demonstrasjonene i november 2019. Minst 22 gutter og én jente i alderen 12 til 17 år ble drept da sikkerhetsstyrkene skjøt mot dem med skarpladet våpen. Ti av barna ble drept av skudd mot hode eller overkropp, noe som indikerer at skuddene var ment å drepe.

Amnesty krever at iranske myndigheter:

  • Umiddelbart løslater alle som er tilfeldig fengslet.
  • Beskytter de arresterte mot tortur og annen mishandling.
  • Gir FN-eksperter umiddelbar tilgang til fengslene og til familiene til de drepte og arresterte, slik at en uavhengig granskning og kartlegging av de faktiske forholdene kan finne sted.
  • Sørger for at de som er ansvarlige for å ha beordret og utført drapene stilles til ansvar i en rettferdig rettssak.

Signaturene sendes til Ebrahimi Raisi, leder for det iranske rettsvesenet. Signaturene bidrar til å legge press på iranske myndigheter og viser dem at det internasjonale samfunnet følger med.

Oppdateringer:

Aksjonen er nå avsluttet

Takk til alle som har signert denne aksjonen. Signaturene er sendt til iranske myndigheter og viser dem at det internasjonale samfunnet følger med. Amnesty fortsetter å følge situasjonen tett.

Minst 23 barn drept under demonstrasjonene

Vår etterforskning har avdekket at minst 23 barn ble drept av iranske sikkerhetsstyrker under demonstrasjonene i november 2019. Vi har dokumentert at 22 gutter og én jente i alderen 12 til 17 år ble drept da sikkerhetsstyrkene skjøt med skarpladet våpen mot ubevæpnede demonstranter og tilskuere.

Drapene skjedde mellom 16. og 18. november i 13 byer over hele Iran. Ti av barna ble drept av skudd mot hode eller overkropp, noe som indikerer at skuddene var ment å drepe.

Funnene er basert på Amnestys undersøkelser av bilder, videoer, dødsattester, begravelsesattester, øyevitneskildringer og informasjon fra familien, journalister og menneskerettighetsaktivister.

Familiene til flere av de drepte barna har beskrevet hvordan myndighetene har trakassert dem i ettertid i et forsøk på å hindre dem i å fortelle sannheten om drapene. Flere forteller om overvåking, avhør og trusler.

Amnesty krever en uavhengig granskning av drapene og at de som er ansvarlig for å ha beordret og utført drapene stilles til ansvar i en rettferdig rettssak.

Nye angrep på demonstranter etter at fly ble skutt ned

11. og 12. januar 2020 brukte iranske sikkerhetsstyrker igjen vold mot fredelige demonstranter. Folk samlet seg i protest over hele landet etter at myndighetene innrømmet å ha skutt ned et ukrainsk passasjerfly 8. januar. Alle 176 om bord mistet livet.

Pålitelige kilder har raportert om at sikkerhetsstyrkene gikk løs på demonstrantene med batonger, luftgeværkuler med spiss, gummikuler, tåregass og pepperspray. Mange er såret. Flere av de skadde demonstrantene har ikke turt å oppsøke sykehusene for behandling i frykt for å bli pågrepet.

Møte med norske myndigheter om situasjonen i Iran

Generalsekretær John Peder Egenæs har denne uken hatt et møte med utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide for å diskutere menneskerettighetssituasjonen i Iran. I dette møtet ba vi norske myndigheter om å ta opp situasjonen med iranske myndigheter.

Felles appell til FN

Den 16. desember sendte Amnesty og 22 andre internasjonale og regionale organisasjoner en felles oppfordring til FNs menneskerettighetsråd. FN-rådet oppfordres til raskt å innkalle til et ekstraordinært møte for å diskutere mulige tiltak i forbindelse med den alvorlige menneskerettighetskrisen som har oppstått etter at regimet har slått hardt ned på folkets protester.

Brevet kan leses i sin helhet her.

Følgende organisasjoner har signert:

  • Amnesty International
  • Human Rights Watch
  • All Human Rights for All in Iran
  • ARTICLE 19
  • ASL19
  • Cairo Institute for Human Rights Studies
  • Center for Human Rights in Iran
  • Centre for Supporters of Human Rights
  • ECPM – Together against the Death Penalty
  • FIDH – International Federation for Human Rights
  • HRAI – Human Rights Activists in Iran
  • Impact Iran
  • Iran Human Rights
  • Iran Human Rights Documentation Center
  • Justice for Iran
  • Kurdistan Human Rights - Geneva (KMMK-G)
  • OutRight Action International
  • Reprieve
  • Siamak Pourzand Foundation
  • Small Media
  • United for Iran
  • Abdorrahman Boroumand Center for Human Rights in Iran
  • AHRAZ - Association for the Human Rights of the Azerbaijani people in Iran
Menneskerettigheter
Disse menneskerettighetene blir brutt:

Ifølge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har enhver rett til beskyttelse fra tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5) og til ikke å bli utsatt for vilkårlig arrest eller fengsling (artikkel 9)

Et hvert menneske har dessuten rett til menings- og ytringsfrihet (artikkel 19) og rett til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).

Land
Iran

Iranske myndigheter driver en aggressiv politikk for å hindre folk i å benytte seg av sin rett til ytrings-, religions- og forsamlingsfrihet. Hvert år havner flere titalls personer i fengsel for å ha uttrykt kritikk av regjeringen, som oftest etter svært urettferdige rettssaker.


Tortur er utbredt i iranske fengsler og benyttes i stor grad under avhør av mistenkte. Det er i praksis straffrihet for personene som utfører tortur.
Les mer om situasjonen for menneskerettighetene i Iran her.

Hjelp oss å samle underskrifter.

Head of Judiciary Ebrahimi Raisi
c/o Permanent Mission of Iran to the UN
Chemin du Petit-Saconnex 28
1209 Geneva, Switzerland

Dear Mr Ebrahimi Raisi,


I am writing to express serious concern about the actions of security forces during the nationwide protests in November 2019 and the situation of thousands of individuals detained in relation to them. I am urging the authorities to protect all detainees from torture and other ill-treatment and to release all those held arbitrarily.

Firstly, I am disturbed that security forces used widespread lethal force against protesters between 15 and 18 November. According to credible reports, they shot and killed hundreds of people, including children, and injured thousands of others. Video evidence and eyewitness accounts indicate that they opened fire on unarmed protesters who did not pose any risk.

Secondly, I am concerned about the Iranian authorities’ treatment of those they have arrested since the protests. Thousands of protesters, as well as journalists, students and human rights defenders, have been arrested. Many appear to have been detained arbitrarily, either to punish them for participating peacefully in protests or to stop them from speaking out about the actions of the security forces. Children as young as 15 have been arrested and detained alongside adults in prisons where reports of torture are common. Video evidence and eyewitness accounts indicate that some detainees have been subjected to torture and other ill-treatment by security forces, including by being beaten, punched, kicked and flogged. Many are being denied access to their families and lawyers.

Victims and eyewitnesses have said security forces have raided hospitals and medical centres across the country, arresting injured protesters and transferring them to detention centres, thus denying them access to potentially life-saving medical care.

I call on the Iranian authorities to:

  • to protect detainees from torture and other ill-treatment;
  • immediately and unconditionally release all those detained arbitrarily;
  • ensure that UN experts are given immediate access to detention centres and prisons and to families of those killed and arrested in order to conduct fact-finding investigations.

Yours sincerely